Recordkwartaal Aperam kan investeerders niet overtuigen | De tijd

2021-11-16 13:17:18 By : Ms. scarlett zhu

Roestvaststaalproducent Aperam verscheepte in het traditioneel zwakkere zomerkwartaal minder staal, maar maakte meer winst dan verwacht.

Het derde kwartaal markeert meestal een "seizoenslaagte" voor Aperam, zoals CEO Timoteo Di Maulo in het persbericht zegt. De Europese industrie staat tijdens de vakantiemaanden op een lager niveau. Toch wist de RVS-fabrikant dit jaar voor de derde keer recordkwartaalcijfers te leveren.

Het volume staal dat de fabrieken van Aperam in het derde kwartaal verliet, bedroeg 421.000 ton. Dat is 12 procent minder dan de 481.000 ton die in het voorgaande kwartaal werd geproduceerd. Er was de klassieke seizoensdaling in Europa, terwijl de volumes in Brazilië normaliseerden van het extreem hoge niveau in het tweede kwartaal.

Dankzij de stevige prijzen bleef de omzet op een goed niveau: het cijfer van 1,257 miljard euro is slechts 1,2 procent lager dan in het tweede kwartaal. Die is lager dan verwacht: analisten rekenden volgens Bloomberg op 1,337 miljard euro.

Op de iets lagere omzet wist Aperam een ​​brutobedrijfsresultaat (EBITDA) van 278 miljoen te realiseren, iets meer dan de 271 miljoen in het tweede kwartaal, waarin een uitzonderlijk Braziliaans belastingvoordeel van 9 miljoen euro werd verrekend.

Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 241 miljoen, terwijl Aperam EUR 201 miljoen opleverde. Beide resultaten zijn hoger dan analisten hadden verwacht.

Di Maulo klinkt positief voor het vierde kwartaal. De marktontwikkelingen blijven gunstig en de sterke vraag vertaalt zich in een solide orderboek en goede prijzen. De CEO verwacht een iets hoger resultaat in het vierde kwartaal "ondanks de toenemende impact van hogere energieprijzen en een seizoensmatig lager kwartaal in Brazilië". Ook hij kijkt met vertrouwen uit naar het eerste kwartaal van 2022.

Toch reageerden beleggers negatief op het kwartaalbericht. Het aandeel verloor ruim 5 procent. Beleggers lijken teleurgesteld dat er geen extra is. Zo vinden er geen nieuwe inkoop van eigen aandelen plaats en was de nettowinst ook 5,6 procent lager dan in het tweede kwartaal. Bovendien steeg de netto financiële schuld van 1 naar 59 miljoen euro.

Beleggers kunnen erg verdrietig zijn over deze prijsdaling. Want sinds de jaarwisseling ligt het aandeel zo'n 40 procent hoger en daarmee behoort Aperam tot de topspelers in de Bel20.